Cuba påsken 2019!

Nå er det litt over 14 dager siden vi kom tilbake fra nok en fantastisk Cubatur. Denne gangen var vi en liten gruppe på 4 som reiste, som ga reiseleder Linda K gode muligheter til å reflektere, undersøke for fremtidige turer og slappe av!!


Reisen vår startet i Havana og overnatting på hotel Comodoro. Det var deilig å kunne trekke seg tilbake på hotellets private strand eller basseng etter en lang dag med sightseeing i Havana. Hotellet begynner å bli gammelt og slitt, men fortsatt OK standard i store, flotte bungalower. 50 år med historie og Cubas storhets tid skinner virkelig igjennom veggene og man kan drømme seg tilbake i tid.I Havana hadde vi noen flotte guider som viste oss hele Havana via gamle amerikanske biler og fottur i gamle Havana. En spesiell takk til Tingeling reiser sin egen Havana guide Alejandro! Han gjorde spaserturen i Havana til en helt egen spesiell opplevelse med sin gode humor, gode engelsk kunnskaper og utrolig mye kunnskap om Cuba og kulturen!

Vi var innom Callejon de hamel, Fusterlandia, hotel nasional, malecon, plaza de revolucion, la guarida og mange andre spennende steder. Alejandro visste virkelig å vise oss de rette stedene for både å spise, drikke og ta bilder!Vi hadde egen bil med sjåfør innleid av Casa de Norge fra Trinidad på turen vår til Vinales og Pinar del rio. Dette ble en fantastisk dag hvor vi spise på en restaurant som dukket opp i "bakgården" i et helt "vanlig hus" i Vinales. Her spiste vi fantastisk god mat og et måltid som ble husket resten av turen. Jentene besøkte også en cigar farm, hvor de fikk prøve å rulle sin egen cigar. Fordelen med å ha egen transport og guide er at vi får se steder de fleste andre ikke gjør. Vi fikk også besøke Pinar del rio sin egen rom fabrikk og smug kjøpt en flaske med lokal produsert rom;)

Før avreise Havana-Trinidad,fikk Linda K og Therese med seg en konsert og litt dans på Casa de la Musica Miramar. Et must for de som liker Cubansk musikk og dans. Linda K fikk også krysset av for; "danset på scenen, casa de la musica" :)

Vår sjåfør og guide fra Trinidad fulgte oss fra Havana til Trinidad. På veien stoppet vi innom playa larga, grisebukta og punto de perdiz. Sjåføren var litt tvilende om han ville stoppe på punto de perdiz da det hadde vært (og var) krabbe invasjon på veiene og stor fare for punktering på grunn av de mange krabbene som gikk over veien. Vi klarte oss uten punktering men spenningen var til å ta og føle på da vi fikk se en stor flokk med krabber ta over veien på en strekning nær Trinidad.

I Trinidad ble vi møtt av Marianne og Norge på Casa de Norge, som er Tingeling sin samarbeidspartner i Trinidad. 2 av jentene skulle bo i Casa de Norge og 2 i et Casa like ved. Marianne og Norge er herlige verter og lager nydelig mat og til tross for at de hadde mye å gjøre følte vi oss veldig velkommen og fikk god informasjon om Trinidad.

Vi fikk en dyktig guide fra Casa de Norge, som viste oss Trinidad og fortalte om Cubas historie og utvikling og hvordan det er å leve i Cuba nå i dag, noe som ikke bare er enkelt. Vi fikk se rasjoneringskort og hvor man henter varene som er inkludert i rasjoneringen og alle kunne vi vel kjenne på hvor godt vi har det hjemme i Norge på denne runden. Her fikk vi et innblikk i det ekte Cuba og hvordan en gjennomsnittlig Cubaner lever dagliglivet. På kvelden gikk vi ut for å se Norge spille med bandet sitt etterfulgt av dans. Trinidad kunne gi oss kultur, historie, strand, by, dans, musikk og vennskap for livet. Takk til Marianne og Norge for herlige dager i Trinidad!
Vi takket for oss og kunne vel ha tenkt oss et par dager til i Trinidad, men ferden bar videre til Cayo og hotel Ensenachos (Santa Maria). Her kjørte vi veitraseen som er laget i havet ut til øya og hotellet. Dette skulle virkelig bli en kontrast fra Casa de Norge i Trinidad til All inklusive hotel. Først var det deilig å kjenne litt på "luksusfølelsen" med store flotte rom, Internet på rommet og alle fasiliteter tilgjengelig. Men det gikk ikke lang tid før vi tenkte; hvor ble det av Cuba? Vi var litt uheldig med været disse dagene, men fikk allikevel god tid til å nyte vakre strender og late dager med god mat og drikke og fordøye inntrykk fra dagene før. Vi fikk også benyttet oss av stedets trenings rom og var oppe hver morgen og trente før frokost. Flinke syntes vi at vi var :)


Da det var tid for avreise kunne vi nesten ikke komme oss fort nok av gårde. Vi ville tilbake til "Cuba". Vi var enige om at det hadde vært godt med noen dager for å slappe av og fordøye inntrykk, men gleden var stor da vi endelig ankom Varadero og by delen Santa Marta. Vi tok på denne ruten transport delt med andre så vi ble sluppet av i en gate like i nærheten av Casaet vi skulle bo. Etter litt spørring og knoting fant vi frem til Casa de Colina, gående med store trillekofferter og var nok litt av et syn for forbipasserende:) Brått var vi tilbake til sivilisasjonen igjen! Tingeling bruker Casa de Pedrito og hans samarbeidspartene som blant annet er casa Colina når vi er i Varadero. Her får vi god standard på rommene og utrolig god service og den beste mat og drikke! Vi er også ca 10 min med bil utenfor Varadero og myldre av turister :) Varadero bærer preg av mange all inklusive hoteller og det kan være en utfordring å finne gode steder å spise. Vi gjorde noen forsøk, men den beste maten fikk vi i casa de Pedrito. Vi prøvde oss også på Beatles show/konsert og et stopp i den populære gate 62, men det ble litt mye turister for denne gjengen. Vi var veldig fornøyd med "Cuban style" piknik på stranden og herlig dag på sjøen og katamarantur til cayo Blanco. Therese og Linda prøvde seg også på en konsert i Casa de la musica Varadero, men var litt uheldig (heldig om man kan spansk) og ble vitne til et komishow (på spansk). Dog var det en artig opplevelse å se de andre (som forsto spansk) le så de nesten datt av stolen :) I Varadero ble det også tid for å kjøpe med seg litt suvenir og gaver hjem.Etter Varadero gikk turen tilbake til Havana og hjem til Norge. Vi takker for en tur med mange opplevelser og er takknemlig for alle steder vi fikk se og menneskene vi ble kjent med. Cuba fikk vist seg fra de fleste sider på denne turen og jentene fikk oppleve alt Cuba har å by på. De fikk se det positive og fine, men også et innblikk i det som mange kan se på som vanskelig og negativt. Cuba og Cubanere har sine utfordringer og vi som turister er heldige som får oppleve dette fantastiske landet på sitt beste! Jeg som reise leder vil takke våre samarbeidspartnere i Cuba som gjorde min jobb mye letter og til de fantastisk fine jente som var med! TUSEN TAKK !! Minner og vennskap for livet!!!Feelgoodsenteret AS

Tlf: 97307000

travel@feelgoodsenteret.no